085 – 488 1100

10 tips om werk en privé in balans te houden

Werk en privé in balans houden: het is voor iedereen een lastige taak. Maar ook een belangrijke taak. Hoe zorg je ervoor dat je alles uit je werk haalt, zonder dat je teveel uit jezelf haalt? Inhuren.com geeft je 10 tips om werk en privé in balans te houden.

1. Organiseer je taken

Zorg voor een duidelijke, (niet te) strakke planning, zodat je zoveel mogelijk afkrijgt in de daarvoor bedoelde tijd. Maak to do-lijstjes en probeer je daar ook aan te houden. Wanneer je je taken goed organiseert, is de kans kleiner dat je werk mee naar huis neemt. Werk mee naar huis nemen kan ervoor zorgen dat de balans tussen privé en werk verstoord raakt.

2. Neem de tijd

Neem de tijd. Ga dus niet haastig te werk. Het is beter dat je er iets langer over doet dan dat je het fout doet. Ook buiten werk is het belangrijk dat je de tijd neemt. Dat wil zeggen: sta niet een kwartier van te voren op. Maar plan genoeg tijd in zodat je rustig naar je werk kan.

3. Stel prioriteiten

Werk is absoluut belangrijk, maar het hoeft niet op nummer één te staan. Maak voor jezelf duidelijk waar je prioriteiten liggen. Die dingen horen de meeste aandacht te krijgen. Zo voorkom je dat je belangrijke dingen links laat liggen, zoals bijvoorbeeld je vrienden en familie. Zorg daarnaast voor een goed georganiseerde administratie met een online boekhoudprogramma

4. Wees assertief

Als je assertief bent laat je niet over je heen lopen en laat je anderen in hun waarde. Deze vaardigheid helpt je met het bewaren van de balans tussen privé en werk. Het gaat daar immers om het aangeven van je eigen grenzen. Doe geen dingen die je privéleven verstoren, maar wees wel bereid veel energie in je werk te stoppen.

5. Vraag om hulp wanneer nodig

De balans tussen privé en werk kan makkelijk verstoord worden wanneer je te veel hooi op je vork neemt. Wees daarom niet te trots om gewoon om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Collega’s heb je niet voor niets.

6. Neem af en toe een pauze

Wanneer je lekker in de flow zit, is het makkelijk om door te blijven gaan. Maar af en toe een pauze nemen is onwijs belangrijk. Zowel voor je lichaam als voor je hoofd: die moeten ook de tijd hebben om zich te kunnen herstellen. Anders loop je het risico dat je jezelf overbelast en hier kan je privéleven onder lijden.

7. Maak gebruik van je vrije dagen

Met voorgaande tip hebben we het niet alleen over pauzes van tien minuutjes. We bedoelen hiermee ook dat je jezelf soms een snipperdag moet gunnen. Een vrije dag geeft je namelijk de perfecte gelegenheid om eens goed op te laden.

8. Besteed aandacht aan je geliefdes

De mensen die je liefhebt en die jou liefhebben, moet je koesteren. Deze mensen geven je energie en zullen je altijd steunen als het even tegenzit. Werk is natuurlijk ook belangrijk, maar zorg ervoor dat je deze mensen niet vergeet. Zij maken het leven een stuk leuker en zorgen ervoor dat jij vrolijk naar je werk gaat.

9. Slaap genoeg

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een goede nachtrust is allesbepalend voor de productiviteit. Als je genoeg slaapt op een nacht is de kans groter dat je alles op tijd afhebt. Dat betekent dat je om half zes gewoon lekker naar huis kan.

10. Zorg voor genoeg afleiding

Het is belangrijk om regelmatig je hoofd leeg te maken. Dit kun je doen door een boek te lezen of te sporten. Als het maar even niks met werk te maken heeft. Zo is de kans kleiner dat je thuis ongewild met werk bezig blijft.

Gerelateerde content