7 manieren om uw werknemers te inspireren

30 juli 2018 door Lika Verploegen

Gemotiveerde werknemers zijn geweldig voor een bedrijf en houden het staande. Nu zijn er honderden manieren om uw werknemers te motiveren. Maar de belangrijkste wordt vaak vergeten: het inspireren van uw werknemers. Weet u niet zo goed hoe? Lees dan verder, want wij geven 7 manieren om uw werknemers te inspireren.

1. Brainstormsessies

Creativiteit inspireert ontzettend. Houd daarom regelmatig een flinke brainstormsessie. Dit is niet alleen heel erg leuk, het haalt je werknemers ook even uit de dagelijkse sleur. Daarbij leren ze om out of the box te denken en dit inspireert ongetwijfeld. Op deze manier worden ze niet alleen door u geïnspireerd, maar ook door elkaar.

2. Deel eigen passies

Een werkgever is ook maar een mens. Dat is iets dat sommige werknemers soms vergeten. Deel uw passie met uw werknemers, dat maakt u menselijk. Bovendien inspireert dit uw werknemers om ook opzoek te gaan naar hun eigen passie. Wat opnieuw bevorderlijk is voor hun productiviteit.

3. Toon uw dankbaarheid

Waardering inspireert en motiveert enorm. Schroom daarom niet om af en toe uw werknemers te bedanken. Dit kan een persoonlijk bedankje zijn, maar ook af en toe een algemene ‘lekker gewerkt jongens’. Op deze manier weten en voelen zij dat ze het niet alleen voor zichzelf doen. Als dat niet inspireert, weten wij het ook niet meer.

4. Wees optimistisch

Niets inspireert zo erg als optimisme. En vooral: niets demotiveert zo erg als negativisme. Daarom geven wij de tip: spread the joy. Zorg voor een positieve sfeer die mensen motiveert en inspireert. Een positieve sfeer creëert u bijvoorbeeld met humor of met vrolijke muziek (mits het niet teveel afleidt).

5. Geef uw medewerkers de ruimte om fouten te maken

Fouten maken is menselijk, maar vooral ontzettend leerzaam. Van alles goed doen leren uw werknemers namelijk helemaal niks. Creëer een werksfeer waarin uw werknemers het gevoel hebben dat ze kunnen falen. Zolang ze hun fouten maar weer oplossen. Het belangrijkste is dat u ervoor zorgt dat uw werknemers open zijn over hun fouten. Zo krijgt u de gelegenheid om ze de juiste begeleiding te geven en verliest u de controle niet.

6. Deel inspirerende TED-talks

YouTube staat vol motiverende en inspirerende TED-talks. Deze kunnen over van alles gaan. Bijvoorbeeld over hoe met stress om te gaan of hoe de creativiteit bevorderd wordt. Mocht er een zijn waar u zelf veel energie uithaalt, deel deze dan met uw werknemers. Misschien inspireert het hen ook om dingen anders te doen. Het hoeven trouwens niet alleen maar TED-talks te zijn. Als u erg geïnspireerd bent geraakt door een film of een boek, kunt u deze ook delen. U weet nooit wat voor mooie dingen uw werknemers eruit kunnen halen.

7. Behandel niemand hetzelfde

Elk mens is anders en heeft baat bij een verschillende manier van werken. Probeer uw persoonlijke benadering hier op aan te passen. Op deze manier benut u de kwaliteiten van uw werknemers. Maar laat u ook zien dat niet iedereen over één kam geschoren wordt. Bovendien zorgt een persoonlijke benadering voor persoonlijke inspiratie.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *