7 signalen dat een werknemer niet gelukkig is

17 augustus 2018 door Lika Verploegen

Iedere werkgever wil dat zijn werknemers gelukkig zijn. Voor de werknemers zelf en de sfeer op werk. Maar wist u ook dat gelukkige werknemers zorgen voor 37% meer winst? En voor 35% minder verzuim (bron: HPBBNieuws)? Genoeg redenen om ervoor te zorgen dat uw werknemers gelukkig zijn. Dit begint bij het herkennen van de signalen. Daarom leest u hier 7 signalen dat een werknemer niet gelukkig is binnen het bedrijf:

  1. De werknemer is vaak moe

Als de werknemer het grootste deel van de tijd uitgeput naar werk komt, is dit geen goed teken. Sommige mensen hebben wat opstarttijd nodig in de ochtend, maar dit trekt gedurende de dag wel bij. Wees alert op werknemers die zelden een uitgeruste uitstraling hebben. Werk hoort je energie te geven en niet alleen maar uit te putten.

  1. De werknemer presteert minimaal

Als een werknemer altijd de kantjes er vanaf loopt, kan dit een teken zijn dat hij of zij het werk niet leuk vindt. Urenlang overwerken is ook niet goed. Maar nooit meer doen dan dat er gevraagd wordt, is mogelijk een signaal dat de werknemer ongelukkig is.

  1. De werknemer telt de uren af

Het is volkomen normaal dat men toeleeft naar het weekend. Maar als een werknemer constant op de klok kijkt en de tijd uitzit, is hij of zij waarschijnlijk niet echt gelukkig. Het is niet echt gezond als een werknemer iedere dag om drie uur ‘s middags al aftelt tot het half zes is.

  1. De werknemer doet alles met veel tegenzin

Als een werknemer bij elke opdracht tegensputtert, is dit een vrij duidelijk signaal dat de werknemer niet gelukkig is. Een werknemer kan een keer geen zin hebben, maar moet niet zuchtend en steunend het takenpakket uitvoeren.

  1. De werknemer is niet sociaal

Een gelukkige werknemer is over het algemeen open en sociaal tegenover collega’s. Een werknemer die in stilte luncht en stipt om half zes de biezen pakt, is waarschijnlijk minder gelukkig. Het is oké als iemand niet altijd zin heeft om te praten, maar let op werknemers die zich te veel terugtrekken.

  1. De werknemer heeft weinig inbreng

Als een werknemer het werk leuk vindt, zal hij of zij sneller met nieuwe ideeën of opdrachten komen. Een ongelukkige werknemer zal hier waarschijnlijk niet eens over na denken en dus geen initiatief nemen.

  1. De werknemer meldt zich vaak ziek

Iedereen is wel eens ziek, dus uw werknemers ook. Maar wanneer u te vaak een ziekmelding krijgt van dezelfde persoon, heeft hij of zij misschien gewoon geen zin. Of wel: hij of zij haalt niet genoeg plezier uit zijn werk.

Hoe houdt u uw werknemers gelukkig?

Wees allereerst alert op de bovengenoemde signalen. Het verhelpen begint bij het herkennen van het probleem. Zorg er daarnaast voor dat de werknemers genoeg uitdaging krijgen in het werk en dat ze zich gewaardeerd voelen. Ook helpt het als werknemers veel vrijheid krijgen en veel ruimte hebben om zichzelf te ontwikkelen. Persoonlijke groei maakt een mens namelijk erg gelukkig. Maar het aller-allerbelangrijkste is dat werknemers bij u terecht kunnen, dat u bereid bent te helpen waar nodig.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *