7 tips voor de perfecte videosollicitatie

Een videosollicitatie wordt steeds vaker gevraagd door werkgevers. Logisch ook. Want beeld is natuurlijk veel sprekender dan een brief. Maar des te belangrijker is een goede presentatie. Daarom vertellen wij jou hoe je de perfecte videosollicitatie maakt.

Wat is een videosollicitatie?

Een videosollicitatie is precies wat je denkt dat het is: een sollicitatie op video. Het is een video waarin je jezelf voorstelt. Dit kan live, via Skype of FaceTime, maar het kan ook met een filmpje. Meestal wordt een videosollicitatie door een bedrijf gebruikt om een voorselectie te maken. De vorm is over het algemeen erg vrij. Je kunt een standaard format gebruiken, maar ook je creativiteit de vrije loop laten. Door bijvoorbeeld animaties of attributen te gebruiken.

Tips voor de perfecte videosollicitatie

1. Denk na over wat er bij het bedrijf past

Creativiteit is leuk, maar niet elk bedrijf zit te wachten op een filmpje met animatie. Het is dus belangrijk dat je goed kijkt naar wat het bedrijf wil. Doe hiervoor de nodige research. Op deze manier kan je jouw format perfect aanpassen aan de stijl van het bedrijf.

2. Oefen de sollicitatie

Wanneer je een livegesprek moet voeren, is het slim het gesprek vooraf te oefenen. Bedenk welke vragen ze mogelijk zullen stellen. Een goede voorbereiding haalt hopelijk ook wat zenuwen weg.

3. Kies een geschikte plek

De plek waar de videosollicitatie wordt opgenomen is erg bepalend voor de indruk die je achterlaat. Een opgeruimde werkkamer maakt een betere indruk dan een rommelige woonkamer. Zorg er ook voor dat je filmt op een lichte plek, zonder veel stoorzenders. Denk bijvoorbeeld aan een studeerkamer of een kantoor.

4. Gebruik goede apparatuur

De kwaliteit van het beeld is vooral super belangrijk wanneer je het filmpje van te voren opneemt. Wanneer het beeld scherp is, oogt dit een stuk professioneler dan wanneer je alleen maar pixel kunt onderscheiden. Hetzelfde geldt voor het geluid. Zorg dus voor goede apparatuur, zoals een camera en statief.

5. Kleed je gepast

Een groot deel van de eerste indruk wordt bepaald door je kleding. Bovendien zou je bij een echt sollicitatiegesprek ook niet in je joggingbroek komen. Kies dus voor een keurige outfit, die past bij het bedrijf waar je solliciteert.

6. Wees je bewust van je lichaamstaal

Anders dan bij een brief, speelt nu je lichaamstaal ook mee. Je communiceert meer dan je denkt via je lichaamstaal. Vandaar dat het belangrijk is dat je daar ook aandacht aan besteedt. Kijk bijvoorbeeld recht in de camera, zo kijk je de kijker recht in de ogen aan. Vergeet daarnaast ook niet te lachen!

7. Checken

Oefen voorafgaand aan een videosollicitatie via een liveverbinding het gesprek met een vriend. Hij of zij kan je nuttige feedback geven. Als je een filmpje maakt, is het verstandig om die ook eerst aan een vriend te laten zien. Hij of zij ziet misschien kleine foutjes die jij hebt gemist.

Inspiratie voor een creatieve sollicitatie

Het belangrijkste tijdens een sollicitatie is dat je opvalt. Dat doe je het beste door een creatieve format te gebruiken. Struin eens wat rond op YouTube voor leuke inspiratie. Daar staan namelijk genoeg originele voorbeelden. Denk daarbij aan een sollicitatiefilmpje vol met tekeningen of korte filmpjes tussendoor. Daarnaast scoort humor erg goed. Weet je jezelf grappig te presenteren, dan heb je sowieso een streepje voor. Probeer overigens niet de clown uit te hangen, het moet wel volwassen overkomen en passen bij het bedrijf waar je solliciteert. Blijf vooral dicht bij jezelf, dan kun je de plank nauwelijks misslaan.

Lees ook:

11 tips voor een proactieve houding
Blijf je het versturen van sollicitaties uitstellen? Deze tips helpen je
Zo kun je de kans op een burn-out verkleinen
Wat je beter wel en niet kunt doen in je proefperiode
Waarom collega’s belangrijk zijn