085 – 488 1100

9 tips om logistieke kosten te verlagen in 2020

Bent u op zoek naar een efficiënte manier om de logistieke kosten te verlagen? Strategieën voor het verlagen van logistieke kosten kunnen variëren van het stroomlijnen van voorraadniveaus, het herzien van slimmere verzendnetwerken tot bijvoorbeeld het verbeteren van relaties tussen leveranciers en derden. Om u verder te helpen om meer creatieve ideeën te bereiken, presenteert Inhuren.com de volgende 9 praktische manieren om logistieke kosten te verlagen in 2020.

1. Gebruik verschillende vervoersmiddelen

Flexibeler worden in uw transportmiddelen kan helpen de kosten te compenseren op manieren die u misschien nog niet heeft overwogen. Vrachtvervoer over zee is meestal goedkoper dan per vliegtuig. Maar de tijd die het kost, kan u omzet kosten. Houd de transportkosten in de gaten. Intermodaal transport is een andere optie die verladers misschien niet hebben overwogen. Spoorvervoer is meestal goedkoper dan vrachtvervoer, maar een combinatie van beide is misschien de beste manier om binnen het budget én op tijd te blijven.

2. Ontdek de mogelijkheden om zendingen te consolideren

Als u erin slaagt om zendingen van verschillende producten of zendingen voor verschillende klanten in één zending te consolideren, kunt u geld besparen door meer FTL (Full-Truckload Shipping) te gebruiken. Vaak gebruiken verladers namelijk de helft of tweederde van een aanhangwagen, terwijl ze de volledige ruimte moeten betalen. Consolidatiediensten combineren meerdere LTL-zendingen, terwijl u alleen betaalt voor de ruimte die uw vracht in beslag neemt.

3. Automatiseer uw logistiek

Voor logistieke bedrijven om kosten te besparen en tijd te besparen, is automatisering van vitaal belang. Met automatisering kunt u ervoor zorgen dat uw gegevens altijd up-to-date zijn en kunt u ook bestellingen genereren op basis van vooraf ingestelde statistieken. Als u uw zendingen kunt volgen vanaf het moment dat ze uw deur verlaten tot het moment dat ze door uw klant worden ontvangen, kunt u probleemgebieden in uw transportlogistiek herkennen. Dit biedt ook de mogelijkheid om realtime informatie over onverwachte vertragingen te krijgen, zodat u sneller en daardoor goedkoper kunt reageren.

4. Gebruik het automatisch laden en lossen van containers

Eén van de beste manieren om arbeidskosten te verlagen, productschade te voorkomen, productiekosten te besparen en nog productiever te zijn, is het gebruik van automatische laad- en lossystemen voor containers. De productiviteit van de arbeid zal aanzienlijk worden verhoogd. Niet langer hoeft personeel vermoeiende bewegingen te maken om de goederen in de container te plaatsen of eruit te trekken. Hierdoor kan het personeel een andere taak in het magazijn of de terminal uitvoeren.

5. Gebruik preventief onderhoud

Als u op zowat alle apparatuur wilt besparen, wordt preventief onderhoud gebruikt om de logistieke kosten te verlagen. Het voorkomt schade, uitval en gebreken op een later moment. Preventief onderhoud dient op een geregelde basis uitgevoerd te worden. Het preventief onderhoud is kostbaar, maar vaak juist kostenbesparend. U zou een meerjarig onderhoudsplanning kunnen maken waarbij preventief onderhoud een onderdeel wordt.

6. Maak beter gebruik van de beschikbare opslagruimtes

Verhoog de opslagdichtheid. Een belangrijk herontwerpelement is het aanpassen van de gangpadbreedte. Het verkleinen van het gangpad kan de opslagcapaciteit met bijna 50% – 60% verhogen. Daarnaast is het een mogelijkheid om de opslag te vergroten door de huidige balkhoogtes te wijzigen. Als er voldoende ruimte is boven de pallets in de opslaglocaties, kunnen er nieuwe balkhoogtes overwogen worden. Gemeenschappelijke tussenruimte tussen de bovenkant van een pallet en de onderkant van de balk varieert meestal tussen de 4 en 6 inch. Balken groter dan dit kan worden beschouwd als verloren ruimte.

7. Overwegende magazijndiensten

Als u veel verzendt in een bepaalde regio, kan het een optie zijn om goederen dichterbij uw klanten te stapelen en hierdoor de transportkosten te verlagen. Vaak hebben de bedrijven de neiging om magazijnfaciliteiten te vinden in gebieden met lage kosten. Maar deze neiging neutraliseert meestal de noodzaak om dichtbij klanten te staan. Gelukkig hebben de meeste regio’s magazijnen in de buurt van klanten, maar die ook landelijk genoeg zijn om lagere kosten te bieden.

8. Samenwerking met leveranciers

Samenwerking met leveranciers kan helpen de kosten in uw logistieke bedrijf te verlagen. Het gebruik maken van de juiste leveranciers kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van inkomend verkeer, wat op zijn beurt directe gevolgen heeft voor kostenbesparingen. Als uw leveranciers volledige duidelijkheid hebben over hoe u uw goederen wilt ontvangen, dan kunt u producten ontvangen zonder ze uit te pakken, wat op uw hulpbronnen kosten bespaart. U kunt ook oplossingen zoals Electronic Data Interface (EDI) gebruiken om te communiceren met uw leveranciers om uw supply chain te optimaliseren.

9. Huur logistiek personeel in

Ja, Inhuren.com biedt logistiek personeel aan. Maar we promoten ons niet alleen schaamteloos. De logistiek heeft nou eenmaal te maken met dal en piekmomenten qua werk en daardoor met personeel. Op sommige momenten is er boordevol werk, terwijl het op sommige momenten super rustig is. Zo werkt de logistiek. Om op die dal en piekmomenten in te spelen is het inhuren van personeel de juiste oplossing. Dit bespaart kosten, aangezien u alleen personeel heeft rondlopen op de momenten dat er ook daadwerkelijk personeel nodig is. Wilt u meer informatie? Klik dan hier.