085 – 488 1100

Anderhalve meter implementeren in jouw bedrijf

Met de volgende tips zorg je ervoor dat je voorbereid bent op de 1,5 meter economie, zodat je zo snel mogelijk weer operationeel bent, zodra het coronavirus en de situatie dit toelaat.

Wanneer kan mijn bedrijf weer ”als vanouds/normaal” geopend worden?

De overheid beslist uiteindelijk of, wanneer en in welke mate bedrijven weer open kunnen of meer bewegingsvrijheid krijgen. De keuze hangt o.a. af van de ontwikkeling van het coronavirus en de effecten van protocollen die een veilige overgang naar de 1,5 metereconomie moeten faciliteren. Daarbij wordt er veel rekening gehouden met de druk op publieke ruimtes, om bijvoorbeeld drukte in openbaar vervoer te voorkomen.

Tot 20 mei geen versoepeling

Op 21 april is er besloten dat de bedrijven die moesten sluiten tot 20 mei dicht blijven en dat mensen zoveel mogelijk thuis moeten werken. In de week van 20 mei volgt een nieuw besluit.

Hoe kunnen protocollen ervoor zorgen dat de bedrijvigheid weer kan toenemen?

We zullen ons voor een langere periode moeten voorbereiden op een 1,5 metersamenleving. Verschillende brancheverenigingen zijn daarom bezig met het maken van protocollen die er gezamenlijk voor zorgen dat de samenleving zo vrij mogelijk kan functioneren op een veilige manier, en er op brancheniveau toe leiden dat de bedrijvigheid kan worden opgestart of uitgebreid. Uiteindelijk beslist de overheid of, wanneer en in welke mate bedrijven weer open mogen. Volgens directeur werkplekinnovatie Harold Coenders moeten bedrijven nu al aan de slag met het maken van de nodige protocollen voor de heropening van kantoorpanden.

Waar moeten protocollen aan voldoen?

Protocollen dienen aan de volgende punten te voldoen om ervoor te zorgen dat de samenleving zo vrij mogelijk kan functioneren op een veilige manier:

– Een protocol moet inhoud geven aan de RIVM-regels over hygiëne, afstand houden en bescherming.

– Een protocol moet duidelijk zijn voor alle groepen die er mee te maken hebben. Denk aan bedrijfsleiders, medewerkers, maar ook aan klanten. Visualisaties kunnen hierbij helpen.

– In een protocol moet een onderdeel handhaving zitten om te waarborgen dat het protocol ook wordt nageleefd.

Anderhalvemetereconomie: Hoe en welke protocollen?

Hieronder worden verschillende maatregelen voorgelegd die genomen kunnen worden om de anderhalve meter afstand te behouden op kantoor. Het is raadzaam om de maatregelen serieus te nemen, zodat je sneller als bedrijf operationeel kan zijn.

60% minder werkplekken & roosters

De 1.5 meter economie houdt in, dat er weer gewerkt kan worden op kantoor maar mét 1,5 afstand. Voor het zover is, moeten bedrijven kijken of werkplekken heringericht kunnen worden zodat er voldoende afstand is. Consultantcy bureau Collier International schat dat er ongeveer 2 miljoen werkplekken in Nederland zijn. Daarvan wordt de helft onbruikbaar vanwege de maatregel. Hierdoor vervalt 60% van de werkplekken, om zo aan de 1,5 meter regel te kunnen voldoen. De juiste oplossing hiervoor is om een rooster te creëren, waarbij slechts een deel van de werknemers op kantoor werkt. Zo kan er bijvoorbeeld drie dagen op kantoor gewerkt worden door groep 1 en twee dagen op kantoor door groep 2. Dit wissel je dan per week af. Op deze manier waarborg je de veiligheidsmaatregelen én kunnen collega’s weer nauwer samenwerken.

Sanitaire voorzieningen

Om het risico op besmettingen te beperken, moeten sanitaire voorzieningen niet overbezet raken. Maar hoe doe je dit? Stel duidelijke regels op! Hang bijvoorbeeld een rood en groen gekleurd bordje op de deur. Als een werknemer naar het toilet gaat, dient hij het bordje om te draaien naar rood. Als hij het toilet verlaat, dient hij het bordje weer om te draaien naar groei. Zo ziet iedereen wanneer de sanitaire voorziening vrij is, waardoor de 1,5 afstand wordt behouden. Stel hier een duidelijke mail voor op en verstuur deze naar al je medewerkers, zodat zij goed op de hoogte zijn van de veranderingen. Anders heeft het geen zin.

Beschermende middelen & schoonmaken

Voordat je werknemers weer op kantoor laat werken, is het van belang om over beschermde middelen te beschikken op kantoor. Aangezien het aanbod in handzeep of gel, sprays en mondkapjes beperkt is, is het handig om bijtijds een bestelling te doen. Tot slot is het raadzaam om bepaalde ruimten vaker te ontsmetten, zoals deurknoppen, lichtknopjes, het koffiezetapparaat en keukenkastjes. Heeft jouw bedrijf een schoonmaakservice? Stem dit met hen af. Dit is noodzakelijk.

Voorkom besmetting met coronaschermen

Het coronavirus leeft in het speeksel van besmette personen. Er bestaat een kans dat een werknemer, ongemerkt, besmet is met het coronavirus. Als hij niest, hoest en praat, ontsnapt het speeksel uit de mond en kunnen andere werknemers er mee in aanraking komen. Door coronaschermen tussen bureaus te plaatsen, zorgt u ervoor dat het virus anderen niet bereikt en zich niet verspreidt. Daarmee kan de besmetting worden vertraagd en zelfs voorkomen.

Gebruik belijning op de vloer

Met simpele belijning op de vloer, weet je wanneer je binnen anderhalve meter van iemands werkplek komt. Op die manier is het makkelijker om 1,5 meter afstand van collega’s te houden. Dit is vooral voor mensen die thuis kunnen werken, erg handig. Zo ontstaan er kleine, persoonlijke ”zones” waar je altijd genoeg afstand bewaard.

Andere indeling kantoorruimte

Volgens de consultants kan de capaciteit van een kantoor wel opgeschroefd worden, door de kantoorruimtes anders in te delen. Met blokken van twee bij twee bureaus wordt er optimaal gebruik gemaakt van de ruimte met inachtneming van social distancing.

ICT- verhuizing

Een andere indeling van kantoorruimte, betekent niet alleen het verhuizen van kantoormeubilair, maar ook het verhuizen van ICT-apparatuur. De verhuisbranche is dé specialiteit van Inhuren.com. Wij zenden dagelijks ICT-verhuizers uit door heel Nederland. Onze verhuizers zijn geroutineerd in het af- en aankoppelen van alle bekabeling, waaronder die van CPU-kasten.

Cable management

Zowel het coronavirus als een verhuizing bieden beide een uitstekende gelegenheid om de kabels bij de werkplekken professioneel te ordenen. Er is tijd & er zijn nóg geen werknemers aanwezig op kantoor. Tot slot kan dit tegelijk uitgevoerd worden tijdens de anderhalve meter-protocollen.

Bereid je als bedrijf dus voor

Kortom, zorg dat je vast voorbereid bent op een aangepaste bedrijfsvoering, zodat je zo snel mogelijk weer operationeel bent, zodra de situatie dit toelaat.

Inhuren.com helpt graag

Inhuren.com kan helpen om de bovengenoemde maatregelen te implementeren in jouw bedrijf. Samen streven naar een 1,5 meter kantoor, waardoor we de veiligheid verhogen van u, werknemers en klanten. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag. Direct contact: 085 488 1100. Geen haast? info@inhuren.com.