De grootste oorzaken van werkstress

19 juni 2018 door Lika Verploegen

Werkstress komt vaker voor dan je denkt en kan dus ook jou overkomen. Het  kan vervelende gevolgen hebben en uiteindelijk zelfs leiden tot een burn-out. Het is daarom belangrijk dat je weet wat de grootste oorzaken zijn die zorgen voor werkstress. Wij leggen het je uit.

Gevolgen van werkstress?

Het voorkomen van werkstress is zeer belangrijk. Langdurige werkstress kan namelijk ernstige gevolgen hebben. Het begint klein, met afnemende motivatie en productiviteit. Maar na verloop van tijd kunnen er psychische en lichamelijke klachten ontstaan. Deze klachten kunnen uiteindelijk een burn-out veroorzaken, waardoor je niet meer kunt werken voor een langdurige tijd.

Hoe herken je werkstress?

Werkstress verminderen, begint allereerst bij het herkennen van de signalen. Je bent snel moe en krijgt minder werk af dan eerst. Een ander signaal kan zijn dat je hersteltijd (de tijd die je nodig hebt om bij te komen na werk) te lang is. Wanneer de hersteltijd langer dan een uur is, moet je je zorgen gaan maken.

Ook kan het zijn dat je sneller geïrriteerd bent door kleine dingen. En het belangrijkste signaal: je haalt geen plezier meer uit je werk.

De grootste oorzaken die zorgen voor werkstress

Voorkomen is beter dan genezen, zeggen we altijd maar. Zo ook in het geval van werkstress. Maar om iets te kunnen voorkomen moet je wel weten wat de oorzaken zijn. Wij hebben de grootste oorzaken van werkstress hieronder op een rijtje gezet.

  • Onduidelijkheid over wat er verwacht wordt

Je takenpakket is niet helder. Dit komt meestal doordat je leidinggevende niet duidelijk is over wat hij of zij van jou verwacht. Dit kan stress op leveren, omdat je niet zeker weet of wat je doet, wel goed is.

  • Een te hoge werkdruk

Bij een te hoge werkdruk, ben je niet meer in staat om je werk binnen de afgesproken tijd af te krijgen. Op deze manier blijf je achter de feiten aan lopen en kan er werkstress ontstaan.

  • Een slechte band met collega’s of een leidinggevende

Je collega’s zijn ontzettend belangrijk voor een goede werksfeer en werktevredenheid. Soms is er een conflict of klikt het gewoon niet goed met je collega’s of leidinggevende. Dit kan ervoor zorgen dat je je niet prettig voelt op werk en uiteindelijk werkstress gaat ervaren.

  • Je onzeker voelen voer de toekomst van je baan

Onzekerheid zorgt voor stress, vooral wanneer je bang bent dat je binnenkort je baan kwijtraakt. Deze voortdurende angst zuigt energie en dat is niet goed voor je stresslevel.

  • Je ondergewaardeerd voelen

Je ondergewaardeerd voelen heeft een negatief effect op je motivatie. Als je leidinggevende niet blij is met jouw inzet, waar doe je het dan voor? Deze gedachte kan zeker enige werkstress opleveren.

Trek op tijd aan de bel

Knoop één ding goed in je oren: je hoeft je niet te schamen voor werkstress. Het kan voor iedereen andere oorzaken en gevolgen hebben. Wees zuinig op je gezondheid en zeg het gelijk tegen je werkgever als je last hebt van werkstress. Je kan er beter maar op tijd bij zijn, zodat je een, op de loer liggende, burn-out kunt voorkomen.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *