085 – 488 1100

Tips voor het sjouwen van wasmachines

Weten hoe je een wasmachine het beste kan verplaatsen van locatie A naar B? De eerste stap is weten hoe je een wasmachine kan demonteren. Dit doe je o.a. door de watertoevoer af te sluiten en de toevoerslang los te maken van de externe klep. Lees hieronder onze stapsgewijze instructies hoe je een wasmachine veilig kan sjouwen en verplaatsen.

Wat te doen om een wasmachine te sjouwen

Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen om de wasmachine klaar te maken, ongeacht of de wasmachine een model met voorlader of een model met bovenlader is. Let goed op deze voorbereidingstappen. Het overslaan van een enkele taak maakt het lastiger en kan zelfs de gehele wasmachine verplaatsing onmogelijk maken.

  • Schakel de water- en stroomtoevoer uit en haal de stekker uit het stopcontact
  • Maak de water toevoerslang los en maak de kleppen los
  • Installeer de transportbouten van de wasmachine
  • Manoeuvreer de wasmachine op een trolley
  • Laad de wasmachine rechtop in een voertuig en zet vast
  • Opnieuw aansluiten

Stap 1: Schakel de water- en stroomtoevoer uit en haal de stekker uit het stopcontact.

Als de machine droog en schoon is, kan je de watertoevoer afsluiten. Zoek de lokale waterklep en draai deze rechtsom. Doe dit door de water toevoerventielen met de klok mee te draaien. De gebruikelijke locatie van die afsluiter bevindt zich achter de apparaat eenheid zelf. Als je klaar bent, schakel je de stroom naar je machine uit via het elektrische paneel van het gebouw. Hiermee kan je de stroomtoevoer naar de machine veilig afsluiten.

Stap 2: Maak de water toevoerslang los en maak de kleppen los.

Zodra stap 1 is voltooid, kan je de water toevoerslang losmaken van de externe klep. Over het algemeen bevinden deze kleppen zich aan de muur achter de machine. Zorg ervoor dat je eerst de muurkleppen loskoppelt, voordat je de klep loskoppelt die je op de machine hebt aangesloten. In beide gevallen moet je de slang fitting linksom draaien. Vind je de fitting te strak? Gebruik dan een sliptang. Een wasmachine die afhankelijk is van zowel warm- als de koud water toevoer dient met de spliptang losgekoppeld te worden van de waterklep. Vervolgens ledig je de slang in een emmer. Doe hetzelfde met de koud water toevoerslang. Om een wasmachine af te tappen die het water in het apparaat verwarmt, hoef je enkel de toevoerslag voor koud water af te tappen. Tijdens het losmaken van de slang kan je restwater tegenkomen dat nog moet worden afgevoerd. Zorg daarom dat je absorberend materiaal of een emmer bij de hand hebt. Leeg tevens om het morsen te voorkomen slechts één slang tegelijk.

Stap 3: Installeer de transportbouten van de wasmachine.

Zonder de vergrendelende metalen stangen, kan de trommel van de wasmachine beschadigd raken. De reparatie ervan kan meer uiteindelijk zelfs meer kosten dan een gloednieuwe wasmachine. Dit wil je dus voorkomen. Raadpleeg te allen tijde de gebruikershandleiding van de wasmachine voor meer informatie over het plaatsen van de transportbouten. De exacte installatie-methode varieert, maar over het algemeen moeten er twee openingen aan de achterkant van de wasmachine zijn, één voor elke bout. Het idee is om de staven voorzichtig in te brengen en ze vervolgens iets te draaien zodat de trommel op zijn plaats blijft. Vergeet echter niet om de transportbouten te verwijderen zodra de verplaatsing is voltooid, omdat deze de wasmachine tevens ernstig kan beschadigen als je een wascyclus begint.

Stap 4: Manoeuvreer de wasmachine op een trolley.

Nu de transportbouten veilig vastzitten, ben je bijna klaar om de wasmachine te verplaatsen. Het is de moeite waard om de machine nog eenmalig schoon te vegen voordat je een beschermende verpakking aanbrengt. Als je een professionele wasmachine-verhuizer bent, heb je het juiste verpakkingsmateriaal bij de hand, anders is bubbeltjesplastic voldoende. Nu je klaar bent om te sjouwen, begin je met de wasmachine weg van de muur te manoeuvreren. Als er voldoende ruimte is, kantel je de wasmachine geleidelijk naar achteren totdat je voldoende ruimte hebt om je bewegende trolley eronder te schuiven. Zodra je klaar bent, maak je de wasmachine vast aan de trolley voor extra veiligheid tijdens je rit naar het rijdende voertuig.

Stap 5: Laad je wasmachine rechtop in een voertuig en zet hem vast.

Stap 5 vereist een hoge mate van fysieke competentie om veilig te voltooien. Tevens moet deze stap door minstens twee personen worden uitgevoerd. Je moet de wasmachine in het rijdende voertuig manoeuvreren en ervoor zorgen dat de wasmachine rechtop en veilig blijft. Als de machine veilig op de aanhangwagen of verhuiswagen staat, raden we je aan om de wasmachine vast te zetten om de hoeveelheid plotselinge beweging waaraan je machine wordt blootgesteld te beperken. Dit is de beste manier om de machine te beschermen tegen schade tijdens het transport.

Stap 6: Opnieuw aansluiten.

Til wederom met minstens twee personen de wasmachine naar de nieuwe plek en sluit hem daar aan. Zoals eerder vermeld, vergeet niet de transportbouten te verwijderen. Als je deze laat zitten kan de wasmachine ernstig beschadigen of zelfs kapot gaan. Na verwijdering, dien je de wasmachine waterpas te controleren om geluidshinder te voorkomen. Sluit als laatste stap de afvoerslang aan en je bent klaar met de verhuizing van de wasmachine. Tips nodig voor het sjouwen van meubilair? Klik dan hier.