085 – 488 1100

Waarom collega’s belangrijk zijn

Als je aan je werk denkt, denk je aan collega’s. In theorie zou je op je werk wel zonder kunnen, maar dat is absoluut niet ideaal. Je collega’s zijn namelijk een stuk belangrijker dan je denkt, en wel om deze 9 redenen.

1. Het is leuker met collega’s

Samen is gezelliger dan alleen. Ook op je werk. Met wie moet je anders op maandagochtend je weekend bespreken? En geloof ons maar: VrijMiBo’s zijn een stuk minder leuk in je eentje. Daarbij heeft dit onderzoek ook aangetoond dat een goede vriend op werk kan zorgen voor meer werktevredenheid.

2. Collega’s vergroten je netwerk

Een uitgebreid netwerk is belangrijk voor het verloop van je carrière. Dit geldt niet alleen voor je huidige collega’s, maar ook voor die van je vorige baan. Probeer in contact met ze te blijven, want wie weet tippen ze je bij een toffe nieuwe vacature.

3. Collega’s helpen je

Als je er even niet uitkomt op werk, zijn je collega’s er altijd om je te helpen. Moet je voorstellen als je al je struggles helemaal alleen moet oplossen? Dat is toch vreselijk onhandig.

4. Collega’s zijn belangrijk voor je ontwikkeling

Collega’s kunnen je veel leren. Bijvoorbeeld hoe je moet samenwerken en hoe je duidelijk communiceert. Maar vooral hoe je dit doet met mensen die je wat minder liggen. Deze kwaliteiten zijn ontzettend belangrijk voor je ontwikkeling. Zowel je ontwikkeling op zakelijk- als privégebied. Ook in het privéleven moet je soms met iemand omgaan waar je het niet goed mee kan vinden. Zoals bijvoorbeeld die zeikerige buurvrouw van je.

5. Collega’s kunnen je feedback geven

Collega’s staan dichtbij je werk en hebben er (meestal) ook verstand van. Zij zijn misschien wel de meest geschikte personen om jou feedback te geven op wat je doet. Dit is super belangrijk, want zo krijg je de kans om nog meer te groeien in je werk.

6. Collega’s maken je gelukkiger

Volgens geluksexpert Annie Mckee maken goede vriendschappen op werk, het werk een stuk leuker. Een goede band met collega’s maakt je ook gelukkiger op de werkvloer. Je spendeert het grootste deel van je week op werk, dat je er gelukkig bent is erg belangrijk.

7. Collega’s vangen je op

Wanneer er vervelende dingen gebeuren in je privéleven, kunnen collega’s veel steun bieden. Zowel op emotioneel gebied, je kunt met ze praten. Maar ook op zakelijk gebied, wanneer jouw werk overgenomen moet worden, is dat de taak van jouw collega’s. Collega’s waar je goed meer overweg kan, zullen dit met liefde voor je doen.

8. Collega’s zijn goed voor je gezondheid

En dan juist niet die collega waarmee je een hechte band hebt, maar juist die ene die je niet kan uitstáán. Volgens hersenwetenschapper Erik Scherder zijn irritante collega’s goed voor je hersenen. Die stomme collega zorgt ervoor dat je hersenen een manier moeten vinden om er mee om te gaan. Of wel: ze worden aan het werk gezet. Maar dit is juist gezond. Deze inspanning zorgt ervoor dat de stofwisseling omhoog gaat en er meer ‘contactpunten’ in de hersenen ontstaan. Zo bouw je meer cognitieve reserve op en dit houdt het brein gezond. Probeer dus de volgende keer de uitdaging juist aan te gaan wanneer je collega weer moeilijk doet.

9. Collega’s zijn goed voor de werksfeer

Een onderzoek van Eurest toonde aan dat verschillende factoren bijdragen aan een goede werksfeer. Van deze factoren was een top vijf gemaakt. Op één en twee stonden – je raadt het al – ‘vertrouwen tussen collega’s’ en ‘een goede band met collega’s’. Daarna kwamen pas factoren als ‘uitdaging’ en ‘waardering’. Moet je nagaan hoe belangrijk jouw collega’s dus zijn.

Meer weten over inhuren.com?

Inhuren.com is een uitzendbureau in de logistiek en transport. Wil je meer over ons digitale platform en onze werkwijze weten? Klik dan hier. Ben je een werknemer en ben je op zoek naar nieuwe collega’s voor een leuke werksfeer? Je kan je hier aanmelden op ons platform.