085 – 488 1100

Waarom moet je up-to-date blijven in je vakgebied?

Up-to-date blijven in je vakgebied: is dat echt zo belangrijk? En zo ja: wat zijn dan handige manieren om ervoor te zorgen dat je up-to-date bent? Op deze twee vragen hebben wij gelukkig het antwoord. Lees hieronder waarom je up-to-date moet blijven in je vakgebied en hoe je dat het beste doet doet.

Waarom is up-to-date blijven in je vakgebied belangrijk?

We weten allemaal dat de arbeidsmarkt in beweging is. Het wordt alsmaar dynamischer en flexibeler. Dat vraagt ook om dynamische en flexibele werknemers, ofwel: werknemers die mee gaan met de tijd. Daarbovenop blijft ook het aantal zzp’ers groeien en vooral voor hen is het belangrijk concurrentie uit te schakelen. Er heerst een survival of the fittest-cultuur: de beste kandidaat wint en krijgt dus de baan. Maar ook tussen collega’s onderling valt er te concurreren. Een werknemer die up-to-date is krijgt nou eenmaal de meeste opdrachten aangeboden. Je kunt jouw klanten alleen het beste helpen, als je weet wat er hot and happening is binnen jouw vakgebied.

Hoe blijf je up-to-date in je vakgebied?

Belangrijk is dus om te weten hoe je het beste up-to-date blijft. Wij hebben daarom de volgende tips voor jou op een rijtje gezet.

Laat je bijscholen

Misschien wel de beste manier om up-to-date te blijven, is je te laten bijscholen. Er zijn vaak genoeg cursussen die zich bezighouden met wat er zich binnen jouw vakgebied afspeelt. Er zitten flinke voordelen aan studeren naast je werk, maar ook aardig wat nadelen. Deze moet je dus goed overwegen. Daarom hebben wij deze voor- en nadelen al voor jou op een rij gezet. Lees hiervoor het artikel ‘Een opleiding volgen naast je baan: doen of niet doen?’.

Lees regelmatig de vakbladen van jouw vakgebied

Voor de meeste vakgebieden bestaan er vakbladen. Deze zijn actueel en kunnen je precies vertellen waar het op dit moment om draait binnen jouw vakgebied. Op deze manier hoef je niet zelf op zoek te gaan naar informatie, maar wordt het je voorgeschoteld. Misschien wel de meest moeiteloze manier op de hoogte te blijven.

Lees blogs

Veel informatie kun je ook vinden op het internet. Hier moet je dan wel zelf naar op zoek gaan. Maar als je eenmaal een paar informatieve blogs hebt gevonden, kun je deze regelmatig checken. Daar vind je genoeg informatie over nieuwe ontwikkelingen binnen jouw werkveld.

Bezoek congressen en evenementen

Een intensieve maar wel effectieve manier om je kennis bij te schaven is het bezoeken van congressen. Hier word je volledig ondergedompeld in alles wat er nieuw is binnen jouw werkveld. Er zijn lezingen en workshops te volgen die jouw veel kunnen bijbrengen. Daarbij is het ook nog eens super gunstig voor je netwerk.

Wissel ideeën uit met vakgenoten

Met vakgenoten kun je niet alleen concurreren, je kunt ook veel van elkaar leren. Wanneer zzp’ers onderling kennis uitwisselen heet dat intervisie. Er bestaat ook een initiatief dat intervisie stimuleert, namelijk Seats2meet. Het verleent gratis flexwerkplekken als je in ruil daarvoor bereid bent kennis te delen.

Meer weten over inhuren.com?

Inhuren.com is een uitzendbureau in de logistiek en transport. Wil je meer over ons digitale platform en onze werkwijze weten? Klik dan hier. Ben je een werknemer en wil je je aanmelden op ons platform? Klik dan hier.