085 – 488 1100

Wat is de inlenersbeloning?

In de CAO is de inlenersbeloning opgenomen waarin de regels staan omtrent de beloning van uitzendkrachten. In dit artikel vertellen wij wat het precies inhoudt, voor wie het geldt en wat de aspecten zijn. 

Inlenerbeloning

De inlenersbeloning heeft als doel dat de uitzendkracht hetzelfde salaris ontvangt als de overige personeelsleden die dezelfde werkzaamheden uitvoeren binnen het bedrijf. Het verschil tussen flexmedewerkers en personeel wordt hierdoor tegengegaan.

Inlenersbeloning volgens de NBBU:

Artikel 22 van de NBBU cao voor Uitzendkrachten wordt de beloning van uitzendkrachten toegelicht.

Lid 1: Het loon en de vergoedingen van de uitzendkracht zijn gelijk aan het loon en vergoedingen die worden toegekend aan werknemers, werkzaam in gelijkwaardige functies in dienst van de inlener.

Kortom, de ingehuurde uitzendkracht heeft recht op hetzelfde loon als collega’s in dezelfde functie bij dezelfde organisatie.

Voor wie geldt het?

De inlenersbeloning geldt voor alle uitzendkrachten. Echter, vallen de uitzendkrachten met een Fase C contract onder een eigen ABU-loongebouw. Tevens wordt er een apart loongebouw gehanteerd voor langdurige werklozen, werknemers vanuit de Participatiewet en werknemers die van werk-naar-werk worden begeleid.

De aspecten van de inlenersbeloning

  • Periodieken
  • ATV/ADV dagen
  • Onkostenvergoedingen
  • Toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren
  • Initiële loonsverhogingen, zoals bij inlener bepaald
  • Het bruto loon conform de schaal waarin de werknemer is ingedeeld

De gevolgen

De inlenersbeloning kan resulteren dat de inlener een hoger tarief dient te betalen aan een uitzendbureau. Voorheen werd de flexmedewerker de eerste 26 weken onder de ABU cao ondergebracht. Sinds 30 maart 2015 dient de inlenersbeloning worden toegepast. De SNCU ziet toe op de naleving van de uitzend cao’s. Als de inlener geen cao heeft, moet er vastgesteld worden of de inlener valt onder de werking van een collectieve arbeidsovereenkomst.

Personeel inhuren?

Bent u op zoek naar tijdelijk personeel in Nederland? En bent u op zoek naar gespecialiseerd personeel? Inhuren.com helpt organisaties door heel Nederland aan gespecialiseerd personeel. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact met ons op via 085 448 11 16. Of wilt u meer weten hoe Inhuren.com? Lees hier meer over onze werkwijze en ons uitzendplatform.

Gerelateerde content