085 – 488 1100

Wat is de ”gig economie”?

De economie is veranderd. De standaard werkdagen van 9 tot 5 zijn voorbij. Tegenwoordig wordt het steeds gebruikelijker voor werknemers om een inkomen te hebben door onafhankelijk verschillende opdrachten uit te voeren. Door te werken waar en wanneer werknemers dat willen, niet wanneer de baas dat vraagt. We zijn getuige van een enorme verschuiving van traditioneel werk en fulltime werk naar freelancen, parttime werken en zelfstandig werken. Dit wordt de gig economie genoemd. De gig economie is een vrije-marktsysteem waarin tijdelijke posities gebruikelijk zijn en organisaties een contract sluiten met onafhankelijke werknemers voor kortetermijncontracten. De term ”gig” betekent ”een baan voor bepaalde periode”. Gig-medewerkers kunnen freelancers, onafhankelijke contractanten, projectgebaseerde werknemers en tijdelijke of deeltijdwerknemers zijn.

Welke bedrijven spelen een grote rol?

Bedrijven die minder afhankelijk zijn van voorwaardelijke werknemers spelen een grote rol in de gig economie. Deze onafhankelijkheid maakt het mogelijk om personeel te selecteren en te wijzigen op basis van de behoefte op dat moment. Tevens komt het vaak voor dat bedrijven met bepaalde projecten gebruik maken van de gig economie. Dat betekent dat werkgevers de beste individuen voor specifieke projecten kunnen selecteren uit een grotere pool. Grote bedrijven maar ook kleine bedrijven gaan een netwerk van deeltijdwerkers opzetten om de kosten te verlagen, hun beschikbare pool uit te breiden en meer werk gedaan te krijgen.

Bedrijven met minder benodigde middelen zijn belangrijk in de gig economie. Aangezien het personeel op gig-gebaseerd werkt, hoeven bedrijven niet veel geld uit te geven aan het huren van kantoren en het bieden van voordelen zoals sociale zekerheid en gezondheidszorg. Bovendien, is de werknemer al een expert in zijn vakgebied, waardoor bedrijven geen kosten hoeven te maken voor trainingen. De expertise verhoogt de productiviteit.

Wat is het verschil met normaal werk?

  • Verbeterde balans tussen werk en privéleven

De gig economie ondermijnt de traditionele economie van fulltime werknemers die zelden van functies veranderen. Vanuit het perspectief van de freelancer kan een gig economie de balans tussen werk en privéleven verbeteren ten opzichte van wat mogelijk is met de meeste vaste banen. Het model wordt aangedreven door onafhankelijke werknemers die banen selecteren waar ze geïnteresseerd in zijn.

  • Werk en locatie worden ontkoppeld

Een ander groot verschil is dat werk en locatie worden ontkoppeld. Door het digitale tijdperk kan er veel mobieler gewerkt worden. Dat betekent dat freelancers kunnen kiezen uit verschillende projecten of tijdelijke banen, terwijl werkgevers de werknemers voor specifieke projecten kunnen selecteren die beschikbaar zijn. Doordat werk en locatie ontkoppeld worden, wordt de onafhankelijkheid van de werkgever en de werknemer groter. Arbeiders in de gig economie krijgen een taak en worden meestal vrijgelaten om deze op hun eigen manier of vanuit hun eigen locatie te voltooien.

  • Biedt flexibiliteit

Veel werknemers in de gig economie vinden dat het flexibiliteit biedt. Van werken op de uren die ze wensen, tot werken waar ze willen, er zijn veel opties voor werknemers in de gig economie. Tot slot is er een verscheidenheid aan banen. Elk project kan verschillend zijn.

De gig economie zorgt voor minder kosten

Voor werkgevers zorgt de gig economie voor minder kosten. Werkgevers hoeven namelijk geen arbeidsmiddelen te bieden aan werknemers in de gig economie. Hierdoor kunnen zij kosten besparen en gewoon betalen voor de werkelijke arbeid die de freelancer uitvoert. Door gebruik te maken van gig economie kunnen bedrijven beschikken over een diverse pool van flexibele werknemers. Deze werknemers werken vaak andere uren dan normale kantooruren.

Hoe speelt Inhuren.com in op de gig economie?

Inhuren.com heeft een online platform die de gig economie laat groeien door verbindingen te bieden tussen uitzendkrachten/parttimers en klanten, klanten in verschillende industrieën. De eerste versie van het platform richt zich op bedrijven in de logistiek en transport die te maken hebben met vraag naar werknemers voor tijdelijke klussen. Het werken met een gig economie-platform weerspiegelt het maken van vrijwillige keuzes in plaats van het gebrek aan andere opties. Het nieuwe platform biedt zowel informatievoorziening naar opdrachtgevers als naar de uitzendkrachten.