085 – 488 1100

Wat is het uitzendbeding?

In de NBBU cao (die wordt gevolgd door Inhuren.com) wordt het uitzendbeding niet specifiek beschreven. Wel wordt er vaak naar het uitzendbeding verwezen. In deze blog leggen wij het graag aan u uit. 

Wat is het uitzendbeding?

Het uitzendbeding houdt in dat een uitzendkracht op flexibele basis in dienst is bij een uitzendbureau. Dat heeft als gevolg dat bedrijven hierdoor een uitzendkracht flexibel kunnen inhuren. Hierdoor kan de samenwerking op ieder gewenst moment worden beëindigt. De uitzendorganisatie heeft hierdoor geen verplichting om een uitzendkracht door te betalen, zoals dit wel bij een arbeidsovereenkomst zonder uitzendbeding is.

Is een uitzendovereenkomst met uitzendbeding een oproepovereenkomst?

De wetgever heeft niets opgenomen over het uitzendbeding. Wel staat er dat de kwalificatie van de oproepovereenkomst afhankelijk is van twee zaken:

  • Is er een vaste arbeidsomvang afgesproken?
  • Heeft de werknemer recht op loon wanneer hij niet heeft gewerkt?

Wanneer beide vragen met ‘ja’ worden beantwoord, is er geen sprake van een oproepovereenkomst. Wanneer het antwoord op één van de twee vragen ‘nee’ is, dan is het wel een oproepovereenkomst. De stelling ‘een uitzendovereenkomst met uitzendbeding is een oproepovereenkomst’ is onjuist. Bij elke uitzendovereenkomst moet er worden vastgesteld of er sprake is van een oproepovereenkomst.

Fasensysteem en uitzendbeding

De NBBU maakt gebruik van een fasensysteem. Hoe langer een uitzendkracht werkzaam is bij een uitzendbureau, hoe meer rechten hij of zijn opbouwt. Een uitzendbeding mag enkel worden opgenomen in de fase 1 & 2 van de NBBU. In de cao staat dat een uitzendbeding automatisch is opgenomen.

Kort samengevat houdt het uitzendbeding in dat de uitzendkracht flexibel (per gewerkt uur) kan worden ingehuurd. In ieder geval in fase 1 en 2 van de NBBU cao voor Uitzendkrachten.

Personeel inhuren?

Bent u op zoek naar tijdelijk personeel in Nederland? En bent u op zoek naar gespecialiseerd personeel? Inhuren.com helpt organisaties door heel Nederland aan gespecialiseerd personeel. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact met ons op via 085 448 11 16.