085 – 488 1100

Wat zijn de beste vacaturebanken?

Welke vacaturebank gebruikt u, wanneer u op zoek gaat naar kandidaten voor een vacature? Het is waarschijnlijk voor iedere branche anders. Om u op weg te helpen geven wij hierbij een overzicht van de beste vacaturebanken.

Zoekt u per direct personeel? Bekijk dan direct de vacaturebank van Inhuren.com.

Wat is de top vijf vacaturebanken van Nederland?

Volgens data van The Intelligence Group bestaat de top vijf vacaturebanken uit het volgende rijtje bekende namen:

 1. Indeed.com
 2. LinkedIn
 3. Nationale Vacaturebank
 4. Monsterboard
 5. Facebook

Wanneer je het nieuwe geïntroduceerde Google for Jobs zou meerekenen, dan zou die waarschijnlijk in 2021 ook al in dit rijtje staan!

Wat is het probleem met de grote vacaturebanken?

Ondanks de bekende namen, raden wij u toch af de zoektocht naar personeel via deze kanalen te starten. Dat komt namelijk omdat u met deze kanalen voornamelijk de massa’s werkzoekenden aanspreekt, maar niet de specifieke gevallen. Wat bedoelen wij daarmee? Nou, neem bijvoorbeeld Indeed. Indeed is een grote speler die het voor de werkzoekenden enorm eenvoudig heeft gemaakt om te solliciteren. Dat is natuurlijk ook het hele doel van een vacaturebank. Immers, de werkgever betaalt Indeed per click naar de vacature vanuit de Indeed zoekresultaten. Daardoor krijgt een werkgever vaak op korte termijn veel sollicitanten die met slechts één click op de knop solliciteren.

Het gevolg hiervan is dat er nog wel eens veel sollicitaties binnenkomen van sollicitanten die de vacature niet hebben gelezen, geen motivatie hebben ingevuld of geen aangepast cv meesturen. Met andere woorden: hoge kwantiteit; vaak lage kwaliteit.

Uiteraard blijft het vinden van sollicitanten een soort van ”numbers game”. Hoe meer sollicitanten, des te groter de kans dat u de geschikte kandidaat weet te vinden. In de praktijk blijkt echter dat dit vaak anders uitpakt.

Hoe zoekt u dan naar een vacaturebank?

Wat wij in eerste instantie aanraden is altijd te zoeken naar een vacaturebank in een bepaalde niche. Bijna iedere sector heeft een hele specifieke niche-vacaturebank die wordt gevolgd door werkzoekenden en werkgevers uit de sector zelf. Een niche-vacaturebank hoeft niet specifiek op een bepaalde sector gericht te zijn. Het kan ook een focus hebben op het doel doel van het werk (denk bijvoorbeeld aan de duurzame vacaturebank Sustainablejobs.nl), een bepaalde regio (denk bijvoorbeeld aan Werken in de Kempen) of een bepaalde doelgroep (neem als voorbeeld studentenvacaturebank Student Inhuren).

Wat is het voordeel van een niche-vacaturebank?

Een vacaturebank in een specifieke niche heeft vaak een kleiner bereik, maar wel serieuzere volgers. Met als resultaat betere sollicitanten op uw vacatures. Het is daarom belangrijk om, voordat u kandidaten gaat zoeken, eerst goed te kijken naar gespecialiseerde vacaturebanken.

Hierbij een aantal voordelen van een niche-vacaturebank:

 • Meer specifieke volgers;
 • Voor sollicitanten meer informatie over werkgever te vinden;
 • Detacheerders en uitzenders maken er minder gebruik van;
 • Vaak hogere drempel om te kunnen solliciteren;
 • De vacaturebank heeft vaak wel belangrijke posities in Google waar jouw ideale kandidaat op zoekt;
 • Vaak grote groep volgers uit die niche op LinkedIn of andere sociale media.