085 – 488 1100

Werken bij een groot of klein bedrijf?

De één werkt liever bij een groot bedrijf en de ander liever bij een klein bedrijf. Maar wat als je nog niet weet wat je voorkeur is? Kijk dan hieronder naar de voor- en nadelen die wij voor jou op een rijtje hebben gezet. Zo kom je erachter waar jij je het meest thuis zal voelen.

Een klein bedrijf

We spreken over een klein bedrijf, wanneer het minder dan tweehonderdvijftig werknemers heeft. Deze grens hebben we niet zelf bedacht, die is vastgesteld door de Europese Commissie. Een overkoepelende term voor deze categorie is MKB: midden- en kleinbedrijf.

Voordelen van werken bij een klein bedrijf

Wij hebben de volgende voordelen voor jou op een rijtje gezet:

  • Veel zelfstandigheid

Er zijn nou eenmaal niet tig lagen boven jou die controleren of jij je werk wel goed doet. Minder controle betekent meer zelfstandigheid. Dit kan eng zijn, maar vooral ook leerzaam. Klinkt leuk? Het ís ook leuk. Een onderzoek in het NRC heeft namelijk aangetoond dat meer zelfstandigheid leidt tot minder ziekteverzuim en meer werkplezier.

  • Persoonlijk contact

Bij een klein bedrijf ken je al snel een groot deel van de collega’s – al dan niet alle. Wanneer je weet met wie je samenwerkt, verhoogt dit de collegialiteit. Dat is voor zowel de productiviteit als de werksfeer super voordelig. En wie weet klikt het met sommigen wel zo goed, dat er mooie vriendschappen uit voort vloeien.

  • Vrijheid

Bij kleine bedrijven liggen bepaalde handelswijzen minder vastgeroest in de organisatie. Dit creëert meer vrijheid voor jou om je eigen manier van werken te ontdekken en jezelf te ontwikkelen. Hoe tof is dat? Dit geeft ook de mogelijkheid om bepaalde taken sneller over te nemen en een belangrijke rol te spelen binnen de organisatie.

  • Informele werksfeer

Een informele werksfeer hangt samen met persoonlijk contact. Wanneer jij je collega’s goed kent, is de sfeer automatisch minder formeel. De informele sfeer zorgt er opnieuw voor dat jij sneller uit je comfortzone durft te stappen. Een informele werksfeer zorgt over het algemeen voor een leukere werksfeer, waardoor je met meer plezier naar je werk gaat.

  • Snellere communicatie

Communicatie gaat niet via via, maar gewoon direct van persoon naar persoon. Zit je in ieder geval niet weken te wachten op een mailtje van je baas. Veelal gaan werkgerelateerde stukken over de mail, ook bij een klein bedrijf. Het voordeel hierbij is dat, als je collega niet snel reageert, je naar hem toe kan lopen om te vragen of hij zijn mail al heeft bekeken.

De nadelen van werken bij een klein bedrijf

We gaan niet liegen en zeggen dat een klein bedrijf alleen maar voordelen heeft. Vaak biedt het minder structuur, een lager salaris en minder vastigheid. Maar als jij eigen ontwikkeling en persoonlijke werksfeer belangrijker vindt, dan is een klein bedrijf echt wat voor jou.

Een groot bedrijf

De voordelen van een klein bedrijf zijn overtuigend. Maar met de werkomstandigheden van een groot bedrijf is ook zeker niks mis. Vanzelfsprekend hebben we het bij een groot bedrijf over een organisatie met meer dan tweehonderdvijftig werknemers.

De voordelen van werken bij een groot bedrijf:

Wij hebben de volgende voordelen voor jou op een rijtje gezet:

  • Doorgroeimogelijkheden

Een groot bedrijf bestaat uit meer lagen en geeft zo meer mogelijkheid om door te groeien. Toch vet als je als assistent kan uitgroeien tot leidinggevende. Het groeiproces kan enkel langer duren, aangezien je met meer collega’s moet concurreren.

  • Meer zekerheid

Vaak staat een groot bedrijf financieel sterker in haar schoenen dan een klein bedrijf. Op deze manier kan het jou ook meer financiële zekerheid bieden en dat is altijd mooi meegenomen. Door deze zekerheid biedt je meer baangarantie. Dit is een groot voordeel.

  • Een groter netwerk

Bij een groot bedrijf heb je meer collega’s en meer partners. Hiermee vergroot je gemakkelijk je netwerk. Geloof ons: een uitgebreid netwerk komt altijd nog van pas tijdens de rest van je loopbaan. Door het opbouwen van een groter netwerk worden je communicatie skills ook beter.

  • Betere secundaire arbeidsvoorwaarden

Doordat een groot bedrijf vaak meer geld bezit, is het ook in staat jou betere arbeidsvoorwaarden te bieden. Een auto of telefoon van de zaak klinkt zeker niet verkeerd. Je kan hierbij ook denken aan interne of externe trainingen. Dit wordt vaak volledig gesubsidieerd door de zaak.

  • Mogelijkheid tot opleiding

Zoals hierboven al benoemd is de mogelijkheid groot dat je trainingen krijgt van de zaak. Maar bij grote bedrijven kan je zelfs hele opleidingen krijgen van de zaak. Meestal biedt een groot bedrijf veel mogelijkheden om jezelf verder op te leiden. Dat betekent dubbel zoveel leren.

De nadelen van werken bij een groot bedrijf

Klinkt super allemaal, maar ook bij een groot bedrijf is niet alles rozengeur en maneschijn. De grote omvang creëert veel afstand tussen collega’s, minder vrijheid en een formele werksfeer. Daarnaast zijn meestal de functies en werkzaamheden voor een groot deel afgebakend, wat resulteert in minder afwisseling. Maar vind je dit juist minder belangrijk dan alle zekerheid en vastigheid die een groot bedrijf biedt? Dan is dit absoluut de plek voor jou.

Size does (not) matter

De keuze voor een bedrijf moet niet alleen bestaan uit de keuze voor een groot of klein bedrijf. De grootte van een bedrijf moet zeker een rol spelen in je besluitvorming, maar vergeet andere factoren niet. Zoals bijvoorbeeld je salaris, de locatie, de functie en je eigen ‘onderbuikgevoel’. Die zijn namelijk minstens zo belangrijk.

Wil je werken bij een dynamisch en groeiend bedrijf?

Inhuren.com is razendsnel aan het groeien! We zijn daarom per direct op zoek naar uitbreiding van ons team. Ben jij een gedreven young professional die alles uit de kast wilt halen om zijn of haar doelstellingen te bereiken? Inhuren.com is op zoek naar planners, accountmanagers en salestalenten. Meer weten? Klik dan hier voor meer informatie of mail direct naar wouter@inhuren.com.

Lees ook: