085 – 488 1100

Zes tips voor het werken in een ploegendienst

Het werken in ploegendienst kan een zware invloed hebben op je fysieke welzijn, geestelijke gezondheid en emotionele toestand. Men werkt op wisselende tijden volgens een vast rooster. Op maandag werk je bijvoorbeeld in de ochtend, op dinsdag in de middag en op woensdag in de avond. Het werken in shifts, resulteert vaak in het veranderen van je levensstijl. Dit is uitdagend, maar haalbaar. Inhuren.com geeft jou graag wat tips!

1. Goed slaapschema

Om de negatieve effecten van een ploegendienst tegen te gaan is goed slapen belangrijk. Bereid je lichaam voor op een dienst die eraan komt. Al heb je bijvoorbeeld nachtdienst, zorg er dan voor dat je de nacht voor de nachtdienst alvast wat later naar bed gaat, zodat je lichaam kan wennen. Als je overdag moet slapen, zorg er dan voor dat je een donkere ruimte tot je beschikking hebt. Dit bevordert de slaap. 

2. Elke dag ‘ik’-tijd

Een dag van 24 uur lijkt misschien lang, maar is zo voorbij. Als je een 8-urige werkdag, woonwerkverkeer en dagelijkse taken van je dag afhaalt, houd je niet veel tijd meer over. Probeer toch die tijd voor jezelf te vinden. Als je een uur aan jezelf besteedt, kan de algehele kwaliteit van je leven veranderen. 

3. Neem een moment om te vertragen

Werk in ploegendienst kan je fysiek leegmaken, wat betekent dat je naar je lichaam moet luisteren. Neem de tijd om te ademenen en af en toe te vertragen. 

4. Pas je eetpatroon aan

Goed eten en eten op een beter schema houden je niet alleen energiek, maar helpen je ook beter te slapen. Als je bijvoorbeeld een dienst draait van 22:00 tot 06:00, moet je je ontbijt eten wanneer je ‘s middags wakker wordt, je lunch net voor het werk en je diner tijdens de lunchpauze. Als je thuiskomt, eet je een stuk fruit zodat je niet met een lege maag naar bed gaat. 

5. Deel je planning

Deel jouw planning met familie en vrienden en laat hen weten wanneer je werkt en wanneer je slaapt. Geef aan wanneer je beschikbaar bent om te praten. Anderen hebben een ander rooster dan dat jij hebt, waardoor zij al snel kunnen vergeten dat jij in een ander ritme zit. 

6. Actief worden

Lichamelijke activiteit is belangrijker dan sommige mensen erkennen. Een deel van je dag doorbrengen om je lichaam te bewegen, kan helpen om endorfines op gang te brengen en je klaar te maken om de dag te overwinnen of de spanning in je lichaam te verminderen. 

Voor- en nadelen van het werken in ploegendienst

Het werken in shifts heeft zowel voordelen als nadelen. Sommigen vinden de voordelen groter dan de nadelen, terwijl anderen er geen enkele voordeel in kunnen zien. Dit verschilt erg per persoon.

Voordelen

Na gewenning, voelt het alsof je meer tijd hebt. Op sommige dagen ben je hele ochtenden en middagen vrij, terwijl je op andere dagen in de avonden vrij bent. Daarnaast ben jij regelmatig vrij terwijl het gros van de Nederlanders aan het werk is. Dit biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld boodschappen te doen op rustige momenten.

Nadelen

Omdat jij regelmatig werkt wanneer anderen vrij zijn en vrij bent wanneer anderen werken, is het lastig om af te spreken met mensen. Tot slot, wanneer je nachtdiensten draait, is het lastig om in slaap te komen door de onregelmatige uren. 

Zorg goed voor jezelf 

Hoewel ploegendiensten emotioneel en fysiek zwaar kunnen zijn, met de bovengenoemde tips zul je de overgang naar het werken in shifts zo min mogelijk als zwaar ervaren. 

Spreekt flexibel werken je meer aan?

Bij flexibel werken bepaal je zelf welke uren je werkt. Via ons platform kan je jezelf aanmelden op de klussen die jij het leukste vindt, waar en wanneer jij maar wilt. De klussen veranderen wekelijks, waardoor je genoeg keuze hebt. Of ben je meer benieuwd naar onze vaste vacatures? Klik dan hier

Bekijk ook: 

  •