085 – 488 1100

Zo creëert u veiligheid op de werkvloer

U als inlener bent verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer, ook voor uitzendkrachten. Sterker nog, in de Arbowet staat dat u als opdrachtgever aan te merken bent en daardoor aansprakelijk kan worden gesteld als de uitzendkracht iets overkomt op het werk. In deze blog geven we u een kleine samenvatting van uw en onze plichten omtrent veiligheid op de werkvloer.

Doorgeleidingsplicht en Arbodocument

Wij zijn verplicht om de uitzendkracht in te lichten over de veiligheidsrisico’s op uw werkvloer en wat voor functie-eisen u aan hem of haar stelt. Dat kunnen wij niet zonder dat u ons daar eerst over vertelt, dus u dient hiervoor de juiste stukken bij ons aan te leveren. Dit zijn een lijst van functie-eisen en een Arbodocument. Wees met het maken van die eisenlijst vooral niet te beknopt; als een uitzendkracht niet met een bepaald soort machine om kan gaan, kan dat gevaarlijke situaties opleveren. In het Arbodocument beschrijft u specifieke kenmerken van de in te nemen arbeidsplaats, de risico’s en bijbehorende beschermingsmaatregelen. Het doorgeven van het Arbodocument is een verplicht nummer. Heeft u er geen? Op www.arboflexbranche.nl vindt u een checklist waarmee u snel de juiste informatie kunt verzamelen.

Bescherming

Als de uitzendkracht werk gaat doen waarbij hij beschermingsmiddelen nodig heeft, dan bent u verplicht deze te verschaffen. Daarbij hoort ook een juiste instructie, zodat de uitzendkracht hem niet verkeerd gebruikt. Zorg er ook voor dat u of een leidinggevende erop toeziet dat die beschermingsmiddelen ook worden gebruikt. Ook als er geen beschermingsmiddelen van toepassing zijn, bent u verplicht een instructie te geven. Zeker omdat uitzendkrachten nieuw zijn in het bedrijf, is het belangrijk dat u een goede inwerkprocedure geeft. Geef op de eerste dag bijvoorbeeld een rondleiding, waarbij u extra aandacht geeft aan de vluchtroute. Wees daarnaast duidelijk over wat de uitzendkracht moet doen bij calamiteiten en wijs aan wie de preventiemedewerker is.

Logistiek of transport personeel inhuren?

Bent u op zoek naar logistiek en transport personeel in Nederland? En bent u op zoek naar gespecialiseerd personeel? Inhuren.com helpt organisaties door heel Nederland aan gespecialiseerd personeel. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact met ons op via 085 448 11 16.

Gerelateerde content